אוניות הגלנוע טרם חזרו לאילת, אבל המכוניות החדשות כן…

צילום תמונה ראשית: צילום: ג’וני מקבוצת רכבים 100% חשמליים בישראל

עד לתחילת מלחמת חרבות ברזל היה נמל אילת שער הכניסה הראשי של מכוניות לישראל. בשנים 2019-2023 נפרקו בנמל בממוצע כ-126,000 מכוניות מדי שנה, אשר אוחסנו בשטחי הנמל המרווחים, וכאשר לא היה מספיק מקום, אז גם במגרשים בכניסה לאילת ואפילו באזור מיוחד שהוקצה להן בתחומי נמל התעופה רמון. עם תחילת המלחמה באוקטובר 2023, הצטרפו גם החות’ים למערכה “להגנת רצועת עזה” והחלו לתקוף ספינות ישראליות וזרות שגרמו לשיבושים חמורים בנתיבי הסחר העולמי הימי. בעקבות כך החלו חברות הספנות לבצע מעקף סביב אפריקה ולהגיע לנמלי חופי הים התיכון, בסיבוב שהתארך ב-3 שבועות בממוצע וגרם לעליה תלולה במחירי ההובלה הימית ועיכוב בזמני האספקה.

ובכל זאת, למרות שנמל אילת התרוקן לאחר מספר חודשים מכמעט כל כלי הרכב שאוחסנו בו, בשבועות האחרונים נצפתה תנועה חריגה לתקופה של מוביליות עמוסות רכב חדש שיוצאות מאילת לכיוון מרכז הארץ. האם אוניות הגלנוע (מובילות כלי הרכב) חזרו לפקוד את נמל אילת? אז לפי דיווחי רשות הספנות והנמלים, בכל שנת 2024 לא פקדה את נמל אילת אפילו אוניית גלנוע אחת, ואת מקומו של נמל אילת תפסו (נתונים לחודשים ינואר-נובמבר 2024) נמל חיפה בו נפרקו בשנה החולפת 77,346 מכוניות, לעומת 40,000 בממוצע בשנים שקדמו לו, ונמל אשדוד עם פריקת 113,887 מכוניות וירידה של 21,000 מכוניות לעומת 2023, הנובעת מצניחה בהיקף של יבוא המכוניות לארץ בשנה החולפת. לראשונה אגב השנה, נפרקו גם 13,998 מכוניות בנמל המפרץ הפרטי בחיפה שנמצא בבעלות סינית.

אז מהיכן הגיעו מכוניות שוב לאילת? קודם חשוב לציין שלא מדובר בשאריות של רכבים שהגיעו לשם ב-2023 והתייבשו שנה בשמש, אלא במהלך חדש של כמה יבואני רכב הסובלים כיום ממצוקת חניה למכוניותיהם בנמלים או במחסני הערובה שלהם (‘בונדד’), אשר גילו מחדש את האופציה לאחסן אותם במגרשי הרכב השוממים של אילת. מצד אחד מדובר בתהליך יקר הגורר הובלת הרכבים למרחק של 350 ק”מ בממוצע ממרכז הארץ לנמלים והחזרתם עפ”י קצב המכירות, אך מצד שני סביר להניח שעלויות אחסון נמוכות משמעותית במגרשי אילת המשוועים כעת לעבודה, כנראה מקזזים חלקית את מחירי ההובלה לאילת וחזרה.

בין היבואנים שמשנעים כיום חלק מרכביהם לאילת מצאנו את חברת ‘מאיר’, דלק מוטורס ו-UMI אשר העבירו אלפי מכוניות לאחסון בדרום. לפי הערכות, ברבעון האחרון של 2024 הגיעו לישראל בין 50 ל-60 אלף כלי רכב חדשים, רבים מהם חשמליים, בשל רצון היבואנים לשחרר אותם מהמכס לפני עליית מס הקניה בינואר 2025, כאשר מגרשי האחסון בנמלים של אשדוד וחיפה התמלאו עד 0 מקום, מה שגרם גם לחוסר יכולת בקבלת אוניות גלנוע נוספות לפריקה בנמלים, אשר הופנו בינתיים לפריקה בנמלים סמוכים, כמו למשל ביוון. אם חשבנו שרק החות’ים גרמו להתייקרות ההובלה לארץ, אז מסתבר שליבואני הרכב כאבי ראש נוספים בתפעול ההובלה הכוללים לעתים גם שליחת אוניות הגלנוע לפריקה במדינות שכנות, או הובלת הרכבים לאחסון באילת.

The post אוניות הגלנוע טרם חזרו לאילת, אבל המכוניות החדשות כן… appeared first on Wheel חדשות ומבצעי רכב.