המהפכה הירוקה: כלמוביל הציגה את משאית המימן הראשונה בישראל

עידן חדש בתחבורת המשאיות בישראל: חברת כלמוביל הציגה הבוקר בת”א את משאית המימן הראשונה בישראל, המבשרת עידן חדש בכלי הרכב הכבדים, עם טכנולוגיית תא דלק המהווה ככל הנראה את עתיד התחבורה החשמלית של שוק המשאיות והאוטובוסים הבין עירוניים. לא מדובר אגב בהצגת יכולות טכנולוגיות של יונדאי, אלא במשאית אשר זמינה למכירה כבר עתה, הודות לשיתוף פעולה של כלמוביל היבואנית יחד עם בזן שתייצר ותשנע את המימן וחברת הדלק סונול שתקים את תחנת תדלוק המימן הראשונה בישראל כבר ברבעון הראשון של 2023.

משאית יונדאי XCIENT Fuel Cell הינה המשאית הראשונה בעולם בייצור סדרתי המונעת במימן, וישראל היא המדינה השלישית בעולם מחוץ לאירופה (יחד עם דרום קוריאה וניו זילנד) בה מתחיל שיווק הדגם. באירופה בולטת שוויץ עם 47 משאיות שצברו כבר למעלה מ-5 מיליון ק”מ בתקופה של כשנתיים בלבד.

בשעה ששוק המכוניות, כלי הרכב המסחריים הקלים והאוטובוסים העירוניים הולך ונכבש ע”י הדגמים החשמליים, העתיד של כלי הרכב הכבדים טמון ככל הנראה בהנעת מימן, הכוללת מצד אחד מנוע חשמלי המניע את הכלים ומאפשר נהיגה שקטה, נטולת ויברציות וללא פליטת מזהמים, אך במקום שימוש בסוללות ענק הגוזלות מקום אכסון רב על חשבון מטען ההובלה וזמני טעינה ארוכים במיוחד (עד לילה שלם בעמדות טעינה AC), את החשמל מייצרת מערכת תאי דלק מימן של 180 קילוואט בשני תאי דלק של 90 קילוואט, כאשר מהאגזוז לא נפלט עשן אלא דווקא מים נקיים. את החבילה משלימים שבעה מיכלי מימן גדולים המציעים יכולת אחסון משולבת של כ-31  ק”ג של דלק, בעוד שסט של שלוש סוללות 72 קילו-וואט תומך בביצועים. טווח הנסיעה של משאית המימן של יונדאי מעל 400 ק”מ לתדלוק אחד בתנאי נהיגה בעולם האמיתי, ותדלוק מיכל מלא של מימן אורך בפועל בין 8 עד 20 דקות, תלוי בטמפרטורת הסביבה.

המשאית תשווק בארץ בגרסאות 2X4 במשקל 19 טון ו-6X4 במשקל 27 טון, שתיהן באורך של 9.75 מטרים, רוחב של 2.51 מטרים וגובה של 3.73 מטרים ויחידת הנעה זהה. בנוסף ל-3 המשאיות הראשונות שכבר נמצאות בארץ מדגם 4×2 שישרתו את ציי הרכב של כלמוביל, בזן וסונול, נמצאת כלמוביל במו”מ מתקדם עם מספר חברות מובילות במשק, מתחומי התובלה, התעשיה ומזון ויעד החברה עומד על כמה מאות משאיות בחמש שנים הקרובות ונתח שוק עתידי של 10% משוק המשאיות עד שנת 2030, אשר יפחיתו את פליטת ה-CO2 ב-75,000 טון בשנה. כדי לעמוד ביעד השאפתני הזה, תידרש כאן מן הסתם גם תמיכה ממשלתית בנושא והסרת חסמים (משרד האנרגיה תמך עד כה במיזם ואף העניק לכלמוביל מענק של 2.25 מיליון ₪ להבאת 3 משאיות המונעות המימן), וכמובן שפריסת תחנות תדלוק ברחבי הארץ תהיה גורם שישפיע משמעותית על חדירת המשאיות לשוק. תחנה ראשונה צפויה להיפתח בצומת יגור ברבעון הראשון של 2023.

בכל הנוגע לבטיחות משאיות המימן הנעות על הכביש, ביונדאי מצהירים שהמשאית עומדת בתקני הבטיחות האירופאיים המחמירים ביותר בעולם. ייצור המימן אגב יעשה בישראל, מה שעשוי להפחית בעתיד את התלות של ישראל מנפט ולתרום צעד נוסף לעבר עצמאות אנרגטית בישראל.

מחיר המשאית ועלויות התדלוק אגב, טרם פורסמו.

לדברי יניב שיראזי, מנכ”ל כלמוביל: “אנו גאים להתחיל עידן חדש המבוסס על טכנולוגיית המימן של יונדאי ושמחים על שיתוף הפעולה ביישום חדשנות אנרגטית עם בזן וסונול. כלמוביל מובילה אסטרטגיה שעיקרה חיזוק הקשר עם לקוחותיה והרחבת סל השירותים והמוצרים עבורם”.

לדברי ניר גלילי, מנכ”ל סונול: “ברבעון הראשון של 2023 תיפתח סונול את תחנת המימן הראשונה בישראל. אנו נפעל בשנים הקרובות לפריסה והחדרה של אנרגיה זו, שהיא התחליף היחיד, היעיל והנקי ביותר לאורך זמן לשימוש המזהם בדלקים פוסליים. טכנולוגיית המימן תאפשר לישראל להתנתק מהתלות במשאבי אנרגיה חיצוניים וליהנות מעצמאות אנרגטית. זאת ועוד, ב-10 השנים הקרובות מיליוני רכבים יעלו על הכביש, ישראל תיחנק מהזיהום שייווצר וכולנו נשלם מחיר גבוה. לממשלה הנכנסת יש אפשרות להפוך את השימוש באנרגיית מימן למשימה לאומית ולהציל חיי אדם, לא פחות מזה”.

 

 

The post המהפכה הירוקה: כלמוביל הציגה את משאית המימן הראשונה בישראל appeared first on Wheel חדשות ומבצעי רכב.