זה לא סוד שמחירי המכוניות החדשות בארץ יצאו מכל פרופורציה בשנה החולפת: עליית מס הרכישה המתמשכת, ביטול/הפחתת הטבות מס שהעניקה המדינה לדגמים היברידיים או חשמליים, עליית מחירי השילוח בעקבות מתקפות החות’ים, התייקרות שערי המטבע והריבית, וגם תיאבון בריא לרווחים מוגזמים בקרב כמה מהיבואנים, הובילו לזינוק במחירי המכוניות. וכשמחירי מכוניות מיני בסיסיות התייצבו סביב ה-100 אלף שקלים, מכוניות סופר-מיני סביב ה-120-130 אלף שקל, משפחתיות סביב ה-180 אלף שקל, ורכבי הפנאי המשפחתיים חוצים בקלות את רף ה-200 אלף שקלים, כאשר ג’יפונים משפחתיים קומפקטיים יותר שנמכרו עד לא מזמן סביב ה-140,000 שקלים, עלו לכיוון ה-170,000 שקלים, נרשמת התעניינות גוברת בשוק המשומשות. אם גם אתם מצאתם את עצמכם חושקים במכונית משומשת, הכנו לכם מדריך שעשוי לעשות לעזור לכם ברכישה, לחסוך לכם כסף רב ואף למנוע מפח נפש עתידי.
אז מה חשוב לדעת לפני רכישת רכב יד 2?
שלב ראשון: התאמת הרכב לדרישות והיצמדות לתקציב
התאמת הרכב לדרישותיכם: בשוק קיים מגוון ענק של רכבים המשתייכים להמון קטגוריות שונות. חשוב להתאים את הרכב הבא שלכם לדרישות האישיות שלכם, ולאחר שהתמקדם בסוג הרכב שמתאים לכם (מיני, קומפקטית, משפחתית, ג’יפון, יוקרה וכו’), כדאי שתתמקדו ברכבים שנחשבים גם כמשומשים לאמינים, חסכוניים בדלק, בטיחותיים ולא יקרים לאחזקה. קיימים כיום ברשת הרבה אתרי רכב, סקירות, סרטוני וידאו, מדריכים ופורומים שפועלים בנושא. חשוב שתקראו ותלמדו קצת על הרכב הבא שלכם לפני שאתם ננעלים סופית.
היצמדות לתקציב שקבעתם עם סטייה קלה של כמה אלפי שקלים בודדים. קל ליפול במגרשי המכירה ברכבים נוצצים שתופסים את העין, אך גוררים חריגה משמעותית מהתקציב. חשוב גם לזכור שישנן עלויות המתלוות לרכישה: בדיקה במכון רישוי, העברת בעלות, ביטוחי רכב ולעתים גם יישור קו במוסך, העשויים להסתכם באלפי שקלים נוספים, כאשר עלויות הביטוח כיום עשויות גם לחצות את רף ה-10,000 שקלים, כמו למשל אם מדובר בנהג חדש או צעיר שינהגו ברכב.
שלב שני: חיפוש נכון אחר הרכב – מה כדאי? רכישה מאדם פרטי או ממגרש?
השיטה הקלה ונוחה: רכישה ממגרש מכוניות מוכר
היתרונות: השיטה הנוחה ולרוב הקלה יותר היא שיטוט במגרשי רכב של חברות הטרייד-אין של היבואנים או חברות הליסינג, המציעים אפשרות של “one stop shop” או בעברית: סוג של מענה מלא במקום אחד, שם ניתן להתרשם במקום אחד ממגוון גדול של מכוניות משומשות שמוצעות למכירה, לקבל הצעות מימון, לתת את רכביכם הישן במסגרת עסקת טרייד אין ולעתים רבות גם לצאת עם הרכב החדש שלכם באותו היום.
בשיטה זו לרוב המכוניות יהיו מצוידות בטופס של מכון בדיקה שיעיד על מצבן, ולעתים גם היסטוריית טיפולים ותיקונים שבוצעו לרכב במוסכים, שתהיה זמינה אצל נציג המכירות. במקרה הזה, חשוב להיצמד לאחד ממגרשי הרכב של החברות הגדולות והמוכרות, אולם ללא ספק ניתן למצוא גם רכבים טובים במגרשי רכב פרטיים קטנים ואפילו בקרב סוחרים עצמאיים, רק שבמקרים האלו נדרשת זהירות יתר.
במידה והרכב שאתם מחפשים אינו זמין במגרש חברת הליסינג במקום מגוריכם אלא נמצא במגרש מרוחק משמעותית, הם יוכלו לשנע לכם את הרכב לסניף הקרוב אליכם, רק קחו בחשבון שזה ידרוש ממכם התחייבות לפתיחת הזמנה.
בחלק גדול מהמקרים, במידה ונמצאו ליקויים ברכב, המגרשים ידאגו גם לתקן את הליקויים על חשבונם, או לחלופין להתגמש יותר במחיר. רכישה ממגרשים גדולים ומוכרים מבטיחה לרוב גם רכבים שאינם היו מעורבים בתאונות משמעותיות, לא קיימים עליהם עיקולים, פרטי השלדה והמנוע נמצאו תואמים למספר הרישוי וניתן לבצע העברת בעלות בקלות.
החסרונות: כמו בכל מקום שמתעסק במכירות, נציגי המכוניות ברוב המקרים אינם אנשים שחובבי רכב ולא יוכלו להתאים לכם באמת את הרכב שאתם זקוקים לו, אלא את הרכב שזמין אצלם למכירה במגרש. לצורך המכירה הם בעיקר יספרו לכם כמה המכונית מוצלחת וידאגו לא לספר לכם על החסרונות שלה. גם אם מדובר ברכב שאינו סחיר ומבוקש כמשומש, לרוב הם לא יטרחו לספר לכם על זה. גם המחיר שיסופק לכם, הוא יוצג לרוב כנמוך ממחיר המחירון, אך קחו בחשבון שההשוואה שלהם היא בד”כ למחירון המלא של הרכב וללא שקלול שיכלול את הפחתת המחיר לרכב מבעלות קודמת של ליסינג או השכרה, מספר הידיים שעבר והק”מ שבוצע. בכלל, מחירי הרכבים במגרשים לרוב גבוהים יותר, משום שהם צריכים לממן את פעילותם וגם להרוויח. גם טופס הבדיקה של הרכב עשוי להיראות במקרים כאלו קצת יפה מידי… כדאי שתשקיעו עוד כמה מאות שקלים ותקחו את הרכב למכון בדיקה שאתם תבחרו.
השיטה הפחות נוחה: רכישה מאדם פרטי
היתרונות: מחירים אטרקטיביים והיצע גדול יותר: בחלק גדול מהמקרים, אדם פרטי שאינו מיהר לתת את רכבו בעסקת טרייד-אין עקב המחיר הנמוך משמעותית מהמחירון שהוצע לו בד”כ על הרכב, יהיה גמיש יותר במכירה מול אדם פרטי וככל שהוא מנסה למכור זמן ארוך יותר את הרכב, כך הוא יהיה גמיש יותר. רכישה מאדם פרטי פותחת לכם למעשה את כל האפשרויות בשוק הרכב, עם יותר מכוניות מיוחדות, מאובזרות ומלהיבות, בניגוד לחברות הליסינג שם תמצאו בעיקר דגמים שהיו נפוצים בציי רכב. ישנה סברה בשוק גם שאדם פרטי שומר יותר על רכבו אותו רכש במיטב כספו, מאשר אדם המקבל את רכבו מהעבודה ואמור להחזיר אותו לאחר 3 שנים, כך שסביר להניח שכאן תמצאו מכוניות שמורות יותר, אם כי לא תמיד זהו המצב. בחלק מהמקרים הלקוחות אף מחזיקים בהיסטוריית הטיפולים של הרכב, מה שיסייע לכם בהערכת מצבו לפני לקיחה לבדיקה.
החסרונות: רכישה מאדם פרטי דורשת הרבה יותר זמן וכוללת נסיעות ותיזוזים לראות את הרכב המבוקש שלא תמיד זמין בשעות שנוחות לכם. בחלק מהמקרים תתקלו בסופו של דבר בסוחר רכב שהתחזה לאדם פרטי, או תפגשו מכונית שנראית שונה לחלוטין מהרכב שפורסם, או שהנתונים שפורסמו במודעה כוללים אי דיוקים מכוונים במטרה למשוך אתכם להגיע לראות את המכונית. גם אם עברתם את שלב הבדיקה בהצלחה וסיכמתם על המחיר, יש לבדוק היטב שהרכב אינו מעוקל או ממושכן, הוסר מעליו תו הנכה במידה וקיים ורק אז תוכלו לגשת להעברת בעלות. בכל מקרה, אסור להעביר את הכסף לפני שבוצעה העברת הבעלות בפועל.
כללים חשובים ביותר לזכור:
רכב שמופרסם כ-“בעלים 01” אינו מיד ראשונה כפי שניתן לחשוב, אלא יד שניה ברישיון הרכב (משום שמדובר על בעלים קודמים 01). כנ”ל גם בעלים 02 (יד שלישית) וכו’.
כאשר מציעים לכם בפרסומות של מגרשי רכב |רכב החל מ-1,500 שקל בחודש” (לדוגמה), קחו בחשבון שמדובר בעסקת מימון שכוללת לרוב ריבית גבוהה במיוחד, וכאשר תעשו את החישוב הכולל של עלות הרכב, תגלו שהוא תומחר באלפי עד עשרות אלפי שקלים מעל למחירו הרשמי.
לפני כל חתימה על רכישת רכב בדקו את מחיר המחירון האמיתי שלו, הנקבע ע”י מחירון “לוי יצחק” לפיו עובדות כל חברות הביטוח בישראל. ניתן להוריד את האפליקציה הטלפונית בחינם ולבדוק את מחיר הרכב כולל אפשרות לשקלול הרכב בהתייחס לבעלות הקודמת, הק”מ ועוד.
כאשר אתם ניגשים לראות רכב משומש, חובה להשוות את נתוני הרכב (מס’ רישוי, שלדה ומנוע) למה שרשום ברישיון הרכב, לבדוק את מס’ הק”מ, מספר הידיים שעבר, רמת הגימור ומועד הטסט הקרוב שתואמים למה שפורסם במודעה. אם יש חוסר התאמות, קחו בחשבון את אמינות המוכר שנפגעת.
במידה והרכב מצא חן בעיניכם, תבקשו נסיעת מבחן. במידה והביטוח אינו מאפשר, בקשו להיות ליד הנהג שנוסע ותבדקו אם הנסיעה מרגישה שקטה ותואמת את ציפיותיכם. בדקו גם את כל מה שניתן לבדוק לבד: תסתובבו סביב הרכב וחפשו סימנים המעידים על תאונה, או מצב הפח והצבע, תבדקו את פעילות החלונות החשמליים, מראות צד, הנעילה מרכזית, פעולת המזגן, מערכת השמע, חיישני חניה אם קיימים, מצב הצמיגים ואם הרכב אינו מעשן תוך כדי נהיגה, רועד או משמיע רעשים חשודים. תבחנו את מצבו של תא הנוסעים, דיפוני הפלסטיק, הריפודים והשטיחים ועוד.
מצאתם רכב מתאים? חשוב לבדוק גם פוליסת ביטוח רכב ולוודא שלא מדובר ברכב שסובל מגניבות רבות, מה שעלול להשליך על מחירי ביטוח גבוהים.
במידה ומצאתם רכב שמתאים לכם להתקדם לבדיקה, כדאי להפיק קודם דו”ח בלקר” שיציג לכם את כל העבר של הרכב כולל היסטוריית תאונות, בעלויות, עבר ביטוחי, טוטאלוס, שעבודים ומשכונים, ירידת ערך, מחירון רשמי ועוד כ-60 בדיקות שונות. העלות – החל מ-69 שקלים.
אל תוותרו על בדיקה במכון ובמיוחד אם אתם רוכשים רכב מאדם פרטי. בדיקה כזו עשויה למנוע מכם מפח נפש עתידי ואף לסייע לכם בהורדת המחיר במידה ונמצאים ליקויים ברכב.
ניתן לבצע העברת פעילות באתר “GOV” במידה ומדובר במוכר וקונה פרטיים שפתחו חשבון ב-GOV. העברת בעלות זו מתאפשרת 24/7 וחוסכת מכם את הצורך להגיע לסניף דואר. רק במידה והעברת הבעלות התאפשרה, רק אז העבירו את התשלום למוכר. במידה והמוכר חושש שלא ישולם הכסף, הוציאו יחד איתו צ’ק בנקאי שמבטיח את התשלום, אך העבירו אותו רק לאחר סיום ביצוע העברת הבעלות בהצלחה. זכרו – החובה על שינוי הבעלות חלה על המוכר וכך גם התשלום של העברת הבעלות.
The post רכישת רכב משומש – כיצד תעשו זאת נכון? appeared first on Wheel חדשות ומבצעי רכב.