סיכוי לקאמבק? מכוניות מנהלים הפופולריות בארץ מתחדשות

קטגוריית ״מכוניות המנהלים״ היא עוד אחת מההמצאות היצירתיות של מחלקות השיווק של יבואני הרכב בישראל. בשעה שמעבר לים מכונית מנהלים הינה מכונית פרמיום שמגיעה לרוב ממותגי יוקרה, בארץ החליטו ליצור בידול בין משפחתיות קלאסיות כמו למשל מאזדה 3 וטויוטה קורולה, לבין אחיותיהן הגדולות יותר כמו מאזדה 6 וטויוטה קאמרי, שזכו כאן לשם הנחשק ״מכוניות מנהלים״. חלוצת הקטגוריה היתה יבואנית מיצובישי, כאשר עם כניסתה לארץ בשנת 1988 השיקה צמד דגמי משפחתיות: לנסר הקומפקטית שתויגה כמשפחתית, וגאלאנט המרווחת יותר שכונתה מכונית מנהלים, ונהנתה גם ממנוע גדול יותר ומעט יותר אבזור. הבידול המוצלח הוביל למכירות מצוינות לצמד הדגמים, ודי מהר הצטרפו שלל מתחרים שיצרו קטגוריה חדשה ומצליחה.

לאורך השנים שחלפו מאז, הפכה הקטגוריה לפעילה למדי הן בקרב הלקוחות הפרטיים והן בקרב ציי הרכב שהציעו “רכב מנהלים” בתוספת תשלום חודשית נמוכה יחסית לעומת מחירה של מכונית משפחתית, וללא הצורך להיגרר לעלויות גבוהות של רכישת מכונית מנהלים “אמיתית”. בחלק מהשנים מדובר היה גם בקטגורית הרכב השלישית בגודלה בארץ, לאחר המשפחתיות והמכוניות הקטנות, והיקף המכירות שלה עמד על אלפים רבים של מכוניות מדי שנה.

בעשור האחרון חל מפנה במעמדן של מכוניות המנהלים, אשר החלו לאבד מכירות לטובת קטגוריית רכבי הפנאי שתפסה תאוצה והפכה לאופנתית, כאשר במחיר דומה למחירה של מכונית מנהלים ואפילו זול יותר בלא מעט מהמקרים, הוענקה האפשרות להתקדם לג׳יפון משפחתי מרווח וגבוה יחסית שהפך לסמל הסטטוס החדש של מעמד הביניים.

בתחילת 2021 נרשמה תפנית מעניינת: לאחר שכבר היה נדמה שקטגוריית המנהלים כבר לא תתאושש, נחתה בארץ טסלה ועם דגם המודל 3 הצליחה להפיח רוח חיים בקטגוריה, והוכיחה שניתן למכור אלפי רכבים מדי שנה גם אם אין לרכב מרכב של ג׳יפון. השילוב של מכונית סדאן חשמלית מרשימה למראה, מרווחת ומאובזרת מהמקובל, המלווה גם בעלויות רכישה, אחזקה וביטוח רכב נמוכים מהמקובל, שעל הדרך הפכה גם לסמל סטטוס, החיתה מחדש את הקטגוריה שאליה הצטרפו מתחרים כמו יונדאי איוניק 6, BYD סיל, אקספנג P7 ואחרים. יחד עם זאת, בשעה שהחשמליות נמכרו באלפי מכוניות מדי שנה, מכוניות המנהלים המונעות בדלק המשיכו לאבד גובה.

עם סיום שנת 2024 נרשמים סימנים שעשויים לעורר תקווה בקרב מכוניות המנהלים המונעות בדלק. בחודש האחרון הושקו בזה אחר זה גרסאות חדשות לכל המכוניות המובילות, עם השקת הדורות החדשים של סקודה סופרב (החל מ-202,490 שקל) וטויוטה קאמרי (החל מ-209,900 שקל), לצד מתיחת פנים מקיפה ליונדאי סונטה (החל מ-213,900 שקל), אשר התחדשו בעיצובים חדשים ונחשקים יותר, יחידות הנעה חסכוניות יותר בדלק, ואבזור ובטיחות משופרים, כאשר לשם שינוי הדגמים הסתפקו בהתייקרות קלה בלבד, בניגוד למרבית שוק הרכב שסובל מהתייקרות משמעותית. במקביל, בקרב חלק מהמתחרות החשמליות בקטגוריה, הבאז הראשוני הסתיים וקצב המכירות הואט משמעותית ובינואר הקרוב הן יספגו גם עליה של 10% במס הרכישה וביטול הטבת אגרת הרישוי המוזלת שסייעו למכירותיהן. נתון נוסף ומעניין הוא התייקרות משמעותית שנרשמה בקרב רכבי הפנאי המשפחתיים (C-SUV), הקטגוריה החזקה ביותר כיום בשוק הרכב הישראלי,  אשר מחירי גרסאות הבנזין בה נעים במהירות לכיוון ה-200,000 שקל. האם קטגוריית מכוניות המנהלים המונעות בדלק עומדת ליהנות מהמצב? ימים יגידו, אבל סביר להניח שדווקא תהיה נהירה גדולה יותר של לקוחות מדגמי ה-C-SUV לעבר רכבי הפנאי החשמליים שבשל התחרות ולמרות התייקרות המס, הופכים להיות נגישים וזולים יותר.

The post סיכוי לקאמבק? מכוניות מנהלים הפופולריות בארץ מתחדשות appeared first on Wheel חדשות ומבצעי רכב.